Ledenbijeenkomst OIK

Energietransitie is “hot” en leidt tot een wildgroei van maatregelen. Hoog tijd om feiten van fictie te onderscheiden en na te gaan of elektrische auto’s en zonnepanelen wel echt bijdragen aan CO2 reductie.

Duurzame energie is heel belangrijk, maar het is ook een onderwerp dat beheerst wordt door opportunistische politici en ondernemers. Dat maakt het moeilijk om te bepalen wat waar is en wat niet, en welke maatregelen echt helpen om klimaatopwarming tegen te gaan. Elke energieoptie, van steenkool tot biomassa, heeft voor- en nadelen. Het vergt natuurwetenschappelijk inzicht om deze in kaart te brengen en verstandige keuzes voor de toekomst te maken en de maatschappelijke consequenties van een energietransitie inzichtelijk te krijgen. Die liegen er niet om, maar worden zelden of nooit benoemd. Daarmee houden we een collectieve groene illusie in stand waarin kritische vragen niet welkom zijn.

Maarten van Andel, directeur Toegepaste Natuurwetenschappen van Fontys Hogescholen en auteur van het boek De Groene Illusie,zet feiten en fictie van duurzame energie overzichtelijk op een rijtje en legt hij uit hoe wij als burgers en ondernemers het beste kunnen bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Het is eigenlijk een must om dit verhaal tot je te nemen!

Let op, in verband met de beschikbaarheid van de spreker is het begintijdstip verschoven naar 15.30 uur!

Om het onderwerp voldoende aandacht te kunnen geven, besteden we de hele bijeenkomst aan deze presentatie en slaan we het huishoudelijke gedeelte eenmalig over. We sluiten af met een borrel.

Aanmelden

Zeker in verband met het verschuiven van het tijdstip, vernemen wij graag of jullie aanwezig kunnen zijn. Aanmelden voor deze ledenbijeenkomst kan via het accepteren van de outlookuitnodiging of via de OIK app.

.

Maarten van Andel, auteur van het boek De Groene Illusie en sinds 1 oktober 2018 directeur van Toegepaste Natuurwetenschappen (TNW) van Fontys Hogescholen studeerde Scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn afstuderen in 1986 werkte hij tot 2002 in verschillende functies (zowel research als management) bij Philips. Tussen 2002 en 2018 was Maarten werkzaam bij Malvern Panalytical als Directeur Röntgenbuizen. Daarnaast is hij onder meer lid van de Stuurgroep van de Dutch Technology Week en voorzitter van de Young Brainport Summer School. ‘De overstap van bedrijfsleven naar onderwijs is voor mij een fantastische kans om nieuwe dingen te leren, waarde toe te voegen aan de ontwikkeling van talent, en daarmee bij te dragen aan welzijn en duurzaamheid voor de toekomst’, aldus Maarten. ‘Mijn ambitie is om de samenwerking met Brainport, het bedrijfsleven en de andere onderwijsinstellingen verder te versterken, en TNW nog excellenter te maken.’